Kwekkeboom Patisserie bestaat al meer dan 120 jaar!
De historie van de vijf generaties banketbakkende familie start in Enschede als Lambertus Kwekkeboom in 1832 wordt geboren. Lambertus brengt 3 zoons groot in de banketbakkerij; Hendrik Jacob, Jan & Herman.
De zoons verruilen in hun twintiger jaren Enschede voor de grote stad Amsterdam.
De eerste Kwekkeboom banketbakkerijen zijn eind 19de eeuw geopend aan de Nes, de Haarlemmerstraat en op Rapenburg.
in 1900 neemt Herman kwekkeboom de zaak op Rapenburg 55 over van zijn broer Hendrik Jacob, Dit is ook de officiële start van Kwekkeboom Patisserie in de registers van het KvK.
In 1910 wordt Herman’s zoon Herman geboren, Zijn eerste stappen zet hij letterlijk in de banketbakkerij op Rapenburg. Enkele jaren later volgt Neeltje, de jongere zus van Herman. Zij helpt haar broer jarenlang als cheffin in de verschillende winkels. Iedereen kent haar als “Tante Nel”. Zoon Herman leeft in een tijd waar de ontwikkelingen om hem heen erg snel gaan. Van een eerste koelkast met een inhoud nauwelijks groter dan een krat melk, tot aan de eerste elektrische ovens, kassaregisters en andere machines in de bakkerij die het ambacht een stukje makkelijker maken.
Tijdens de tweede wereldoorlog zijn er nauwelijks grondstoffen voorhanden en wordt er weinig gebakken, van deze nood maakt Herman een deugd door in de bakkerij mechanische kassa’s en weegschalen te repareren voor andere ondernemers in de stad.
Na de oorlog trekt de handel weer aan en betrekt Kwekkeboom een pand met vijf verdiepingen in de Reguliersbreestraat, Klanten konden de lekkerste koekjes laten bakken met hun eigen meegebrachte ingrediënten, zo schaars waren de voorraden nog in die tijd.
In de daarop volgende jaren bouwt Kwekkeboom Patisserie haar naam en faam verder op in Amsterdam. Op alle verdiepingen wordt volop geproduceerd.
Herry Kwekkeboom is de vierde generatie Kwekkeboom in de bakkerswereld en begint in de jaren ’70 op de zaak. Onder de leiding van Herry is de kroket groot geworden buiten de eigen Patisserie in heel Amsterdam, en later zelfs heel Nederland. De Kwekkeboom kroket is het voorbeeld geweest voor hoge kwaliteit snacks in de horeca en buitenshuis. Er werden miljoenen kroketten per jaar gemaakt in een klein pakhuis in de Schapensteeg, naast de Reguliersbreestraat. Het pakhuis werd snel te klein om de groei aan te kunnen. Dit bleef niet onopgemerkt, in 1994 werd de Kwekkeboom kroket verkocht aan een grote snackfabrikant.
Na het afscheid van de kroket richten de banketbakkers van Kwekkeboom zich weer volledig op het vak. Het oude moederbedrijf in de reguliersbreestraat is tot eind jaren ‘90 de hoofd-productie locatie gebleven voor de banketproducten. Maar het ruimtegebrek, de verkeersdruk en de omslachtige opslag van grondstoffen was een van de redenen om de productie naar Amsterdam-Noord te verhuizen. De winkel zelf is op deze locatie in 2018 gesloten, de sterk veranderde omgeving paste niet meer bij de Patisserie.
De vier kinderen van Herry mogen vanaf hun twaalfde op zaterdag mee naar de zaak om het vak te leren, de zoons in de bakkerij en de dochters in de winkel. Via verschillende omzwervingen zijn de kinderen; Maarten, Caroline, Peter & Anouk alle vier werkzaam in het bedrijf, met elk zijn/haar eigen discipline. De afgelopen jaren hebben de kinderen het bedrijf overgenomen en wordt de originele Kwekkeboom Kroket op kleine schaal weer in de Patisserie gemaakt. (exclusief voor de eigen winkels)
Wat in al die jaren niet veel is veranderd zijn de eerlijke producten van Kwekkeboom, deze zijn nog steeds ouderwets lekker en worden vaak nog volgens het receptenboek van Opa Kwekkeboom gemaakt. Als basis worden nog steeds eerlijke grondstoffen als echte roomboter, meel, suiker, eieren, slagroom, zuivere amandelmarsepein, amandelspijs en verse vruchten gebruikt.